Тенденции в дигиталния маркетинг

Тенденции в дигиталния маркетинг

Тенденции в дигиталния маркетинг

Дигиталният маркетинг е една много интересна и бързо развиваща се дисциплина. В същото време можем да кажем, че е и задължителна за всеки себеуважаващ се бизнес. Ето защо ние винаги трябва да бъдем в крак с промените и тенденциите в дигиталния маркетинг. Да речем, преди години мобилният маркетинг беше нещо непознато и неизползваемо, но в днешно време събира все повече и повече привърженици. Да не се връщаме и още по-назад, когато го нямаше дори и самият Facebook.

1. Локейшън базирани услуги


 В последно време все по-голяма популярност набират платформи като Foursquare, Ban.jo, Path, Foodspotting, Yelp и много други. Според мен те са задължителни за бизнеса. Хората използват тези локейшън базирани социални мрежи все повече и повече и вземат решенията си, базирани на това какво прочитат за дадено заведение например. От потребителска гледна точка аз лично съм намирал много яки места, използвайки Foursquare, затова, ако искате да ви намерят лесно, препоръчвам ви да използвате подобни платформи. От друга страна имате достъп до голямо количество информация относно вашите клиенти. Помислете си само, как иначе бихте имали достъп до информация от рода на: къде са били потребителите ви преди да се „чекнат“ при вас, къде отиват след това, какво правят обикновенно, какви са обичайни места, които посещават, и много други.

Искате да знаете къде е бил даден потребител преди да дойде във вашия ресторант? – Просто вижте къде се е „чекнал“ и готово.

Фирмите могат да стартират и кампания за лоялни клиенти в подобни мрежи. Можете да дадете специални бонуси и преференции на редовните си клиенти, които ползват някоя от локейшън базираните услуги. Дайте им една безплатна бира и те ще идват все по-често и ще правят истинска „word of mouth“ реклама на вашето заведение. Ще спечелите неимоверно много повече.

Моят съвет към вас е да обърнете голямо внимание на подобни платформи! Обърнете внимание на своето присъствие в тях!

 


2. Рекламни формати


Ако все още не използвате Youtube за своя маркетинг – започнете. Видеото носи толкова трафик, колкото не можете да си представите. Помислете добре какви видеа можете да направите и качите в Youtube, които да бъдат интересни и полезни за вашите потенциални клиенти. Повярвайте ми - ефектът ще си заслужава.

Очаква се в близко бъдеще да се появят и нови „рекламни формати“, които да ви помагат да привлечете потребители. Facebook ще стартира такива съвсем скоро, а до колко те ще бъдат удачни за малкия и среден бизнес, предстои да разберем.


3. Нови платформи


Иновативни платформи като Pinterest, Pulse, Fancy и други също привличат фенове с огромна бързина. Те позволяват на потребителите да споделят това, което им харесва, с приятелите и последователите си. Вие трябва да ги улесните. Не забравяйте, че най добрият маркетинг е, когато приятел препоръча нещо. Повече информация на тема Pinterest можете да намерите  тук и тук.


4. Мобилен Маркетинг


Всеки говори за мобилния маркетинг, но дали е ефективен. Личното ми мнение е, че на този етап мобилният маркетинг е подходящ и ефективен за по-големи фирми.Със сигурност на тема мобилен маркетинг има далеч по-добри специалисти и затова просто ще го спомена, без да навлизам в детайли. Това, което мога да ви посъветвам, е, ако решите да използвате нещо, предназначено за таблети и смарт телефони – направете го интерактивно и впечатляващо. Търсете „wow“ ефекта.  Използвайте технологията и направете нещо специфично за таблети и телефони.


5. Други


В днешно време едно от най-важните неща е да бъдете приложими за потребителя и свързани с интересите му. Това кара потребителите да бъдат обвързани с вашия бранд и продукт. Това е и силата на Google+. Лично на мен от всички функционалности на социалната мрежа на Google най-много ми допада, че изкарва „персонални резултати“. Показва на потребителите това, което са отбелязали техните приятели в социалниата мрежа. Това е един вид препоръчване.

 

Това са някои от тенденциите в дигиталния маркетинг, които аз намирам за важни. Не ги пропускайте в своя микс!