Скоро: Виртуални разходки и по нашите улици

Скоро: Виртуални разходки и по нашите улици

Скоро: Виртуални разходки и по нашите улици

"Гугъл" започва да събира материал за функцията "Street View" и в България

След няколко месеца ще може виртуално да се движим и из български квартали и улици чрез "Гугъл".Търсачката започва да събира изображения в България за подобряване на приложението "Гугъл карти" ("Google Maps").В следващите дни автомобилите на "Гугъл" ще започнат да правят снимки на много градове в цялата страна.
 

Майкъл Валво от компанията коментира пред БТА, че целта е да бъдат представени хиляди километри от българските улици във функцията "Street View". Планирано е да бъдат заснети десетки градове в цяла България.

Функцията "Street View" позволява човек да се разходи виртуално из даден град, разглеждайки панорамни снимки. Може да бъде получен достъп до изображения на нивото на улицата чрез приближаване или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата, върху осветена в син цвят улица. Също така може да се движим нагоре и надолу по улиците, или да се огледаме около себе си в 360-градусови панорами.Чрез приложението може да се провери местонахождението на ресторант, да се направят планове и маршрути за пътуване, както и да се обогатят познанията по география. Хората, които си търсят жилище, могат да спестят време, чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола, отбелязват от "Гугъл".

Представителите на бизнеса също могат да се възползват от технологията "Street View" чрез вграждането на "Google Maps" директно в техните уебсайтове. Функцията може да подпомогне популяризирането на вериги хотели или да повиши познаваемостта на местна библиотека или ресторант. Събраните изображения ще бъдат обработени и внимателно подредени чрез технологичен процес, който "залепя" отделните снимки, така че да се получи цялостен изглед.

Взети са мерки за защита неприкосновеността на личния живот, уверяват изпълнителите на проекта. Преди публикуването на снимките ще бъдат замъглени лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите. Дори след това ще може да се докладват кадри за отстраняване - чрез натискане на бутона "Докладвай проблем".

Снимките в "Street View" не са по-различни от това, което всеки човек може лесно да заснеме или види, когато върви по улицата, обясняват от компанията.

През следващите месеци е предвидено да се направят снимки в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Пазарджик, Шумен, Хасково, Перник, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Ямбол, Казанлък, Враца, Кърджали, Габрово, Видин, Асеновград, Кюстендил, Търговище, Димитровград, Петрич, Монтана, Силистра, Разград, Карлово, Ловеч, Свищов, Горна Оряховица, Дупница, Смолян, Велинград, Нова Загора, Сандански, Севлиево, Самоков, Ботевград, Троян, Гоце Делчев, Поморие, Несебър, Боровец, Пампорово, Банско, Старосел, Мелник, Златоград, Широка лъка, Приморско, Копривщица, Созопол, Дюни, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Лозенец, Царево, Ахтопол, Жеравна, Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Каварна, Трявна, Боженци.