Google глобен с 25 хил. долара заради Street View

Google глобен с 25 хил. долара заради Street View

Google глобен с 25 хил. долара заради Street View

 

Американските власти уличиха интернет гиганта Google, че е възпрепятствал разследването на неговата нова услуга за картографиране Google Street View и глоби Google с 25 хил. Долара.

Разследването е започнало през 2010 година, след като колите на Street View по невнимание са заснели данни, които са защитени.

Информацията, която e събрана от преминаващите по улиците коли на Street View в повече от 30 страни, включва пароли, имейли и др. данни, които се предават безжично по незащитени рутери, заявяват от ФКК.

ФКК (Федералната комисия по комуникации) твърдят, че от Google "умишлено са възпрепятствали и забавяли" разследването в продължение на месеци и не са предоставили исканите от ФКК информация и документи. Те посочват че все още има "важни въпроси" около проекта Street View на които Google не са отговорили.

Google от своя страна оспорват твърденията на ФКК - "Както ФКК отбелязват в техния доклад, ние предоставихме всички материали, които регулаторните органи смятаха, че са им необходими, за да завършат своето разследване, като ние не намираме, че сме нарушили каквито и да е закони"

ФКК призова в съда един от инженерите на Google, който е разработил софтуерния код, който компанията използва за събирането на данни.

Ала неназованият инженер се позова на Петата поправка на Американската конституция, която защитава гражданите от злоупотреби на държавните институции при обвинения за престъпления, така че той не би трябвало да свидетелства.