Китай става най-големият онлайн пазар до 2015

Китай става най-големият онлайн пазар до 2015

Китай става най-големият онлайн пазар до 2015

Новина, която едва ли ще изненада някого, но определено ще накара много хора да се замислят за потенциала на онлайн пазара в Китай. Според проучване, направено от The Boston Consulting Group, Китай ще се превърне в най-големият онлайн пазар до 2015г. Очакваните продажби ще надхвърлят $364 милиарда, а това означава, че дори онлайн пазарът в САЩ ще остане на заден план.

Авторитетният източник, Forrester Research, съобщава, че онлайн пазара в САЩ през 2015г е прогнозиран да достигне $304 милиарда, което е с около $60 милиарда по-малко от нивата, очаквани в Китай. Потребителите в считаната до сега бедна китайска държава ще задминат американците „като за световно“. На този етап в Китай има около 513 милиона онлайн потребители, но тяхната бройка се очаква да скочи на 701 милиона през 2015г. Това означава, че въпреки по-големите суми, харчени от американците, то Китай ще стане недостижим. Други данни на Forrester Research пък сочат, че САЩ ще разполага с 170 милиона харчещи онлайн потребители, докато Китай с 300 милиона.

онлайн пазар

Друга интересна статистика от eTForecasts пък хвърля светлина върху темповете, с които ще растат всички онлайн пазари по континенти до 2015г. На графиката се вижда, че Азия ще надмине всички онлайн пазари, а разликата ще бъде убийствена. Този факт ще насочи не малко онлайн и офлайн бизнеси към държавите в тази част на света. Друг интересен фактор показва, че онлайн пазарът в Африка ще надмине този в държавите от Източна Европа и ще се изравни със САЩ и Западна Европа. Не напразно наричат Африка – новия Китай